Гъвкави политики и приемственост ще повишат фирмената култура у нас

Румяна Босева, изпълнителен директор на ARS България, В развитие, 03.03.2020

18:32 | 3 март 2020
Обновен: 18:32 | 3 март 2020
Румяна Босева, изпълнителен директор на ARS България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Румяна Босева, изпълнителен директор на ARS България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бизнесът у нас все повече осъзнава връзката между корпоративната ангажираност и добрата ефективност, но трябва да се справи с поколенческите и демографски различия. За целта са необходими гъвкави политики, на които са носители най-добрите работодатели, заяви Румяна Босева, изпълнителен директор на ARS България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

През 2019 г. се наблюдава спад на общата ангажираност на служителите в България с 3%. Това показаха данни от проучване на 13 500 служители от 53 компании в 11 различни индустрии у нас по инициатива на ARS България. При най-добрите работодатели показателят на общата ангажираност е 83%. Изследването е част от кампанията Best Employers Bulgaria, която се провежда за 13-а поредна година. 

"Ангажираните служители като цяло са лоялни към компанията и в ежедневната си работа се стараят да допринасят за по-добрите бизнес резултати. Ползите за компанията са удовлетворените клиенти и реализирането на успехи".

"В България изследваме 21 фактора от работната среда – ангажиращи и удовлетворяващи. Вторите включват на служителя да му е добре в компанията, но това не означава, че допринася повече за бизнес резултатите", отбеляза Босева.

"Компаниите, които са сред най-добрите работодатели, имат гъвкави политики. Решенията при тях идват отдолу нагоре. Ролята на мениджмънта е да дава посока и визия за развитие, а екипите имат свобода за постигане на целите".

Тя разкри, че все повече български компании се включват в проучването, защото са започнали да осъзнават връзката между ангажираността и добрите постижения. Изпълнителният директор на ARS България обаче открои следния проблем: Фирмите трудно успяват да управляват поколенченските и географските различия и трудно намират общовалидни политики.

Ангажираността и трудовия стаж

"При постъпване в дадена компания ангажираността е висока. След третия месец тя започва да спада леко. В края на първата година спада още повече, защото се виждат малки неуредици. След петата година има растеж, служителят е набрал инерция, и нещата, които не са му харесали, вече е приел или търси начин да ги подобри", обясни Босева.

"Успешните стратегии за ангажираност са различни за отделните компании".

Босева взе отношение по темата за корпоративната култура и общност внесе уточнението, че тя се изгражда с генералното съдействие на мениджърите и преките ръководители и се допълва от влиянието на социални каузи.

Гостът открои тенденция, че групата на 25-35 годишните търси автономност и иновативност и очаква мениджърът да се докаже като авторитет, а за по-големите на възраст са от съществено значение ясно разработените процеси. 35-45-годишните пък очакват баланс между работа и личен живот.

"България е позиционирана добре спрямо другите страни. IT индустрията и фармацевтичната показват напредък по отношение на ангажираността", изтъкна Румяна Босева.