Къде е водата на река Меконг: част 1

23:30 | 28 октомври 2021
Обновен: 02:10 | 29 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Река Меконг храни и пренася товари стотици милиони хора. Но реката е застрашена, защото нивото на водите й са рекордно ниски.

Мнозина вярват, че това е заради строежа на голям ВЕЦ и този активист е решил да се бори.

Река Меконг тече в протежение на 3000 мили и минава през 6 страни. Извира от Китай, където я наричат Ланканг. Минава през Лаос, Мианмар, Тайланд, Камбоджа, преди да стигне до делтата във Виетнам.

По пътя си тя определя живота на милиони хора.

61-годишният Ниуад е бивш учител, който е направила своя цел опазването на Меконг. Той учи местните колко е важна реката, следи нивото на водите й и организира кампании срещу нови строежи, които могат да застрашат екосистемите й.

Като този протест срещу китайски проект, който трябва да облекчи преминаването на големи пътнически кораби с увеличаването на дълбочината и ширината й.

През 2020г след десетилетни протести на местните общности, проектът най-после бе спрян от правителството на Тайланд.

Сега Ниуад се бори срещу друга заплаха – водните електроцентрали. Преди почти 3 десетилетия Китай започна да строи вецове по река Меконг. 11-те язовира по реката осигуряват чиста енергия, но променят реката.

"Никога не сме имали никакви проблеми с Меконг преди да направят язовирите. Живеехме с плодородието й. След като направиха първия язовир преди 20г, много неща се промениха. Затова трябва да се изправим и да си защитим реката. Да кажем, че язовирите я унищожават", казва Ниуад Ройкаю, активист и бивш учител от Камбоджа, наричан Кру Ти.