Ханс Вийлбриф: Нужен е баланс между фискални правила и зелени инвестиции

Ханс Вийлбриф, министър на финансите на Нидерландия

18:00 | 27 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Мога ли да насоча разговора към зелените облигации, които привличат толкова големи инвестиции и създават толкова големи заглавия напоследък. Може ли Европа да промени правилата, за да насърчи още повече зелените инвестиции? Например да се извадят зелените разходи от правилата за таван на дълга?

Това е огромен дебат, който се задава. Ще има предложение за обсъждане. Очаквам да се появи този месец и да се представи от ЕК.

Има голям дебат около зелените инвестиции. Какво можете да направите, за да ги насърчите, как да разхлабите толкова правилата, че да ги подкрепите.

Трябва да се прави много внимателен баланс. Не искаме зелени измами. Не искаме инвестиции, които са всъщност сиви, да се представят като екологични.

В същото време трябва да се освободи достатъчно пространство за нужните зелени инвестиции.

Съюзът много оживено ще обсъжда този въпрос. Така мисля.

Хубаво е, че казахте за зелените измами. Мисля си за международен фонд, какъвто Нидерландия подкрепя в помощ на зеления преход на по-малко развитите страни. Май може да има капан за зелени измами, който ще бъде готов да щракне. Това тревожно ли е?

Не, фондът за помощ на по-бедните страни да направят прехода – цялата цел на прехода измества всичко останало.

Що се отнася обаче до правилата за страните като моята например, по-богатите - дали можете да изключите зелените си инвестиции от обичайните фискални правила, би трябвало да внимаваме за зелени измами.

От друга страна има нужда от достатъчно зелени инвестиции. Това е балансът, който ни трябва.

Да ви питам накрая за еврооблигациите. Европа направи този скок по време на пандемията, за да преодолее икономическата пропаст. Трябват ли ни още такива инвестиции и ще има ли още еврооблигации?

Питате за очакванията ми. Но ако ми искате мнението, правителството на Нидерландия смята, че това е било еднократно. В пандемията. За да се преодолеят икономическите последици от пандемията.

Не подкрепяме повече постоянни структурни еврооблигации.

За нас това е инструмент само за пандемията.

Ами ЕС? Трябва ли да правите европейски съединени щати в този смисъл?

Никога не използвам израза „европейски съединени щати“. Смятам, че ЕС е от критично значение особено за страни като нашата, които са малки, в сърцето на Европа и за нас е изключително важно да сме част от ЕС.