Pfizer очаква Агенцията по храните и лекарствата на САЩ да одобри ваксината срещу Covid за деца

Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer

16:50 | 21 октомври 2021
Преводач: Вера Рашева

Преди да се обърнем към света, нека да поговорим за няколко неща в САЩ, които понастоящем не са решени. Първо, става въпрос за съчетаването и подбирането. Това е свързано с ваксинация с бустерна доза от ваксина, която не е вашата първоначална ваксина. Запознат ли сте с позицията на Агенцията по храните и лекарствата на САЩ във връзка с одобряването на това съчетаване и подбиране?

Мисля, че те разглеждат данните. Има данни, които са им предоставени от лабораторията на д-р Фаучи. Това са достоверни проучвания, въпреки че не са много на брой. Направени са всички различни комбинации. Нашата ваксина да подкрепи Johnson & Johnson, ваксината на Moderna като бустерна на Johnson & Johnson. Наша бустерна на Moderna и Johnson & Johnson и Moderna като бустер на нашата ваксина.

Moderna използват пълната доза, не половинка.

Според мен преглеждат резултатите и ще вземат решения.

Запознат сте с данните, преглеждал сте ги.

Не искам Агенцията по храните и лекарствата да прибързва, не искам правителството да прибързва. Като изхождате от Вашия опит считате ли, че е пределно ясно, че трябва да се съчетава и подбира, за да се осигури повсеместно максимизиране на бустерните дози.

Според мен това е добре и осигурява гъвкавост.

Децата са другото, за което хората много се безпокоят. Нека да започнем с децата на възраст от 5 до 11 години. Това е в процес на разглеждане. Знам, че Pfizer е предоставил данни. Кога очаквате решение?

Доста скоро, преди края на месеца. Защо казвам това? Защото знам колко време отнема това на Агенцията по храните и лекарствата. Знам кога консултативният комитет ще го разгледа, а това ще е преди края на месеца. Обикновено решението е три-четири дена след това. Става въпрос за няколко седмици.

Ако това е така, кога родителите ще могат да ваксинират децата си? Колко време ще измине преди да може да се извърши действителна ваксинация с бустерна доза? Ако, разбира се, предположим, че ще е налице одобрение.

Ако е налице одобрение, имаме готовност да предоставим тази нова формулировка. Тя е различна от тази, която използваме при възрастните. При нея се използва една трета от дозата, прилагана при възрастните. Свършили сме цялата работа във връзка с производството. Ще можем да я предоставим незабавно.