Търсим нови възобновяеми източници и технологии за съхранение на енергия: Дърмът Нолан

Дърмът Нолан, бивш директор на британския енергиен регулатор

18:32 | 22 септември 2021
Преводач: Петя Кушева

Трябва да ускорим енергийния преход, но има хора които казват, че това показва как не може да се доверим на възобновяемите източници.

Това просто показва онова, което вече знаехме. Не мисля, че е нова информация непостоянството на вятъра или че е по-силен и по-слаб в конкретни моменти и можем да го предвидим перфектно.

Проблемът не е в цената на вятъра. Проблемът е, че има недостиг на газ и цените на газа се повишават.

По отношение на прехода, най-важното нещо е, че знаем, че през 2040-2050 г. със сигурност по-голямата част от електроенергията във Великобритания ще бъде от вятъра.

Това, върху което наистина трябва да се съсредоточим, е дали в прехода можем да разработим методи за съхранение на електроенергия на разумна цена или не можем. Като цяло електричеството не може да се съхранява или ако може, то е прекалено скъпо.

Не искаме през 2040 г.- 2050 г. да имаме огромни количества вятър в системата. Това, което наистина искаме е да можем да съхраняваме електричество, когато духа вятър и имаме твърде много от електричество, а след това да го използваме, когато вятърът не духа.

Преходът ще бъде наистина фокусиран върху изграждането на по-нататъшни възобновяеми източници, но също така и в търсенето на нови технологии и форми на съхранение, които всъщност ще направят този преход непрекъснат.