Италия иска ваксинационен сертификат на всички работещи

12:30 | 17 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Ваксина

Италия ще изисква всички служители и работници да имат валиден сертификат за ковид. Това са най-строгите ваксинационни изисквания в Европа. Т.нар. Зелен сертификат показва дали човек е ваксиниран или последният му тест е негативен. Това е победа за премиера Марио Драги на фона на силната съпротива от десните партии. От 15 октомври служителите и компаниите може да бъдат глобени с 1500 евро за нарушение на новите правила.

МВФ

Шефът на МВФ Кристалина Георгиева каза, че изобщо не е съгласна с разкритията на разследване, според което е оказвала натиск над служителите на Световната банка да вдигат рейтинга на Китай. Става дума за икономически доклад от времето, когато оглавяваше Световната банка. Тя оказвала натиск над служителите да коригират рейтинга на Китай в доклада Doing Business, който се оказа толкова противоречив, че Световната банка обяви, че няма повече да го прави.

САЩ

Планът за ревакцинация на президента Джо Байдън минава през първия от два важни теста през Агенцията по храните и лекарствата. Очаква се САЩ да започне да поставя бустър дози на почти всички ваксинирани възрастни още от следващата седмица. Но някои здравни експерти критикуват администрацията, че прибързва.

Китай

Пекин официално поиска да влезе в Транс-Тихоокеанското партньорство, с който САЩ преди се опита да го изолира в региона. Китай изпрати официалната си кандидатура в четвъртък. САЩ се оттегли от сделката през 2017 при президента Тръмп. И Великобритания каза, че иска да се включи. Новите членове трябва да получат одобрението на всички 11 членове.