Облачни стартъпи срещу Тримата големи

Джери Чен, партньор в Greylock

22:38 | 1 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Кои са Castles In the Cloud и кои са и какво да очакваме от новите замъци в облака?

Проектът Castles започна след въпроси като защо Amazon, Google и Azure са единствените порти към облака? Те са толкова големи и имат толкова много приходи. Дали има място и за стартъпи на тези пазари? Може ли компаниите за частен капитал да инвестират на тези пазари?

Компании като DataBricks, които ще се включат в предаването след малко набраха огромни пари и успешно се конкурират с Amazon, Google и Azure.

Има много компании като Snowflake, DataBricks, Elactic и други, които работят по сигурността като Snyc, които се конкурират рамо до рамо с с Amazon при базите данни или работят в мултиоблака като HashiCorp, които се надпреварват с Google и Amazon.

Или си избираш пазара, или стратегията.

Когато става дума за големите компании като Amazon, Google и Microsoft, забелязвате ли реални иновации там? Една от тях потенциално би била детрониране, ако мога да използвам тази метафора.

Да детронираш някого с Castle! Не виждам повече 4-5 хипер големи доставчици на облачни услуги да се появят скоро.

На други места като Азия AliCloud и други има своята тежест. Но като хипер облаци, имаме Голямата тройка и е възможно да се появят 4-5 като Oracle, Digital Ocean и други.

Новото поколение облаци обаче са съвсем други.

Или са децентрализирани. Много се говори за блокчейн Web3, децентрализирани облаци.

Например два вертикални облака – финансови услуги, гейминг, здравни услуги, нишови облаци.

И edge. Децентрализирани edge компютри също може да се развият още. Например CloudFlare или Fastly работят много добре с edge в собствения си облак. Или други, които се доближават до услуги за крайните клиенти.

Не бих очаквал скоро сателитни хипер облаци, но има начини да се бориш с Голямата тройка чрез различни стратегии.

Интервю на Емили Чен от Bloomberg Сан Франциско.