UCLA не забелязва подкрепа за вдигане на лихвите скоро

Андреа Ейсфелд, професор по финанси, UCLA

11:47 | 3 юли 2021
Преводач: Силвия Грозева

Балансът е труден, защото искате да изравните тежестта на работните места и безработицата, нивото на участие на трудовия пазар с изключително високите оценки при повечето класове активи.

Смятам, че икономиката, според данните, които постоянно се променят, политиките постоянно ги следват, икономиката е на доста добра траектория в момента и след година и половина ще издържим леко повишение на лихвите.

Икономиката трябва да може да се справи сама.

Фед може да ни подкрепя дълго време, но фундаментите трябва да са силни. Очаквам пазар, който не разчита толкова много на подкрепа от централната банка.

Фед вероятно ще намали стимулите едва когато апетитът към риск от частните инвеститори е достатъчно висок и търсенето е достатъчно голямо към тези инструменти, които Фед купува.

Търсенето на ипотечни инструменти и държавни облигации на частните пазари е доста добро. Не очаквам липса на купувачи, когато Фед излезе от тези пазари.

Не, все още смятам, че инфлацията сега е преходна. Гледам балансовата норма на инфлацията. Инфлацията силно зависи от очакванията. А моите са за преходна инфлация.

Петролните цени растат, но не над тези за икономика, която излиза от сън за година. Смятам, че инфлационният натиск е преходен.

Високите цени на суровините идват от смущенията във веригите на доставка, то това, че хората излизат от хибернация. Но не виждам очакванията да са изпреварващи.

Не забелязвам никакви обезпокоителни цени на облигациите или смущаващи нива на инфлацията. Засега очакванията остават недалеч от целта на Фед от 2%.


Интервюто е дадено преди данните от петък за пазара на труда в САЩ.

САЩ обяви 850000 нови работни места спрямо 680000 очаквани, но безработицата се увеличи до 5,9%, 0,1% повече и броят на хората без работа остана без промяна - 9,5 милиона души.