Банките от Уолстрийт се борят в Китай

Дейвид Сканлан, Bloomberg

16:00 | 23 юни 2021
Преводач: Петя Кушева

Да, наистина е доста изненадващо. Човек би помислил, че при целият потенциал на китайския пазар, банките на Уолстрийт ще се справят малко по-добре.

Но както погледнем резултатите от Шанхай открихме, че три от тях имат миниатюрна печалба, а три са загубили пари. Така че всъщност са на нула. Сравнете това с китайските банки, които правят около 24 милиарда долара.

Така че в Китай се правят много пари. Просто засега най-вече се правят от китайските банки.

Това е началото на бизнеса им. Те записват някои приходи от сделки, но това e само компенсация на нарастващите разходи. Те наемат служители като луди.

Goldman Sachs иска да добави около 300 души. Credit Suisse иска да утрои броя на своите служители. Това е нещо като война за хора. А това просто увеличава разходите за хора и за заплати.

Освен това са изправени пред много силно утвърдена конкуренция. Това са някои от най-големите банки в света, подкрепяни от правителството. Работят с корпорации, които имат близки връзки с правителството и в резултат вземат засега по-голямата част от пазара.

Goldman може да е познато име в Ню Йорк, Лондон и дори Токио, но все още не е в Пекин и Шанхай.

Както знаете, това беше някаква регулаторна мина за компаниите в Китай, от технологичните компании до недвижимите имоти. Погледнете класациите на IPO от ноември, когато Alibaba се опитваше да води. Това би било печалба от 400 милиона долара за тези големи банки, включително Citi и Morgan Stanley, J.P. Моrgan. Така че очевидно е оказало влияние.