Джон Тефт: Това беше внимателно разписана дипломатическа стратегия

Джон Тефт, бивш посланик на САЩ в Русия

14:43 | 18 юни 2021
Обновен: 14:44 | 18 юни 2021
Преводач: Мария Попова

Според мен, това, което президентът се опита да направи беше да положи една основа, да установи една дипломатическа рамка, в която да се работи с руснаците. Президентът беше съвсем яснен: той е доста скептично настроен по целия спектър от проблеми и го каза съвсем откровено на Путин. Но както каза той, отговор не може да се очаква през следващите 3 до 6 месеца. Това, което видяхме беше внимателно разписана дипломатическа стратегия, чието начало беше миналата седмица със срещата на Г7, продължи със срещата на НАТО, срещите с риководителите на ЕС и кулминацията беше вчера с надеждата за нещо ново.

За мен е окуражаващо, че разговорът е включвал кибер сигурността – ясно е, че няма никакви гаранции. От разговорите и изявленията на двамата президенти по време на пресконференциите се разбра, че са били разменени някои остри реплики. Но тонът е бил делови, Путин нарече срещата „ефективна и конструктивна“.


Трябва да изчакаме, защото е твърде рано да се каже доколко успешна ще е тя. Очевидно налице са доста проблеми във взаимоотношенията, коренящи се в различните позиции, различните интереси и разбира се, различни ценности. Не забелязваме Путин да се е променил особено, през последната година подтисничеството му се засили повече от преди. Така че, трябва да сме скептици, трябва внимателно да следим развитието. Но както президентът каза, ясно е какво може да се обсъди, какъв е залогът и какви са възможностите за работа по въпроси от взаимен интерес.