САЩ и Европа трябва да създадат работни места в икономиките си

Джина Раймондо, министър на търговията на САЩ

00:50 | 17 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

В дългосрочен план трябва да създадем работни места в нашите икономики. Трябва и да признаем, че това са различни видове работни места, затова трябва да се насочим към преквалификацията – и в ЕС, и в Америка.

В технологията например и дигиталната икономика ще се появят много работни места в ЕС и в Америка в близките години в тази сфера.
Но зависи от Америка и от ЕС, които имат споделени ценности, да маркират този път. Определено не искаме страни като Китай да определят тази правила.

Например в изкуствения интелект и дигиталната икономика Америка и Европа споделят едни и същи ценности в областта на защитата на личните данни. Трябва ние да определим стандартите по този път, който ще насърчи създаването на работни места. Трябва да го направим съобразно нашите ценности от двете страни на Атлантическия океан.

Водим интензивни преговори с европейските страни за чиповете. Това е още един чудесен пример за общите ни интереси и за възможностите за работни места.
В момента и Америка, и Европа изпитват недостиг на доставки на полупроводници и честно – сме уязвими, защото силно разчитаме на Азия за твърде голяма част от доставките на чипове.

Ако можем да върнем по-близо до нас производството на полупопроводници – в Америка или при нашите съюзници в Европа, това ще защити веригите ни на доставка и ще увеличи предлагането за нас. Ще създаде и работни места.
Това е област, в която работи работим всеки ден, по цял ден. 

Нищо не можеш да направиш без полупроводници. Например от ставането сутрин до лягането вечер, постоянно разчитаме на чиповете.
Това е основен приоритет. Ние напредваме по въпроса и аз тръгвам от Европа изключително уверена, че ще можем да работим с ЕС и съюзниците ни по този въпрос.