Преходните къщи на Ню Орлиънс

19:49 | 15 юни 2021
Преводач: Кирил Петков

Намирането на преходни къщи в Ню Орлиънс е лесно. Из града има хиляди от тези високо ценени домове, които могат да се видят във всеки квартал, построен преди 1920 г.

Но проследяването на историята на преходните къщи не е толкова лесно. Първите официални записи за тези къщи в Ню Орлианс датират от периода на Покупката на Луизиана през 1803 г.

Първите такива къщи, наричани от американците „къщи-пушки“ били построени във френскоговорящите квартали на Фобур ТремЕ (Fabourg Tremé)  и във Френския квартал.

Тези домове без коридори получили името си защото на теория бихте могли да стреляте от предната до задната врата без да уцелите стените.

Отличителната къща на Ню Орлиънс възникнала в града поради поврат в Атлантическата търговия с роби.

Един историк проследил традиционната структура на дългата къща от народа йоруба, поробени в Африка и превозени до днешно Хаити. Бунтът на робите завършил с Хаитиянската революция през 1804 г., довел много освободени и поробени чернокожи в Ню Орлиънс. Внезапният наплив станал причина за недостиг на жилища.

Свободните чернокожи можели да купят или построят свои къщи, като много от тях построили първите къщи-пушки. Типът къща не се характеризира с един архитектурен стил. Има гръцко-възрожденски, както и къщи-пушки в стила на Федерацията. Има къщи пушки с четирискатни и двускатни покриви.

Някои имат сложни орнаменти, докато други са с класически фасади.

Най-често срещаният стил е викториано-италианският, който се отличава с богатите си дървени орнаменти, сегментирани арки-портали и високи прозорци с витражи.

Що се отнася до разположението, освен единични, къщите са и близнаци, наречени двуцевки, или с допълнителен втори етаж, наречени къщи с гърбица.

Традиционната къща пушка е широка колкото една стая. Предната врата се отваря към дневна. Следващата ще ви покаже спалнята и третата стая може да бъде допълнителна стая или втора спалня. Кухнята е на другия край на къщата.

В началото къщите-пушки не включвали бани и разполагали с външни тоалетни.

Летата на Ню Орлиънс са безмилостно горещи и проектирането на тези популярни домове помага за справяне с жегата.

Високите тавани позволяват на горещия въздух да се издигне. Вратите са в една линия, за да има повече течение. Прозорците над вратите могат да бъдат отворени, за да се осигури въздушния поток през къщата.

Хиляди домове-пушки бяха унищожени през 2005 г. от урагана Катрина. Докато градът строеше, продължаваха да ги събарят - понякога без позволение от собствениците.

Днес хората все още строят и реновират къщи пушки из цял Ню Орлиънс с много от оригиналните елементи. Но и с една модерна добавка - коридор.