FireEye: Трябва да има ответен удар при кибератака

Кевин Мандиа, директор на FireEye

17:00 | 11 юни 2021
Преводач: Кирил Петков

На първо място трябва да има ответен удар и послествия. Доста хора казват, че ако се грижим да сме чисти ще предотвратим доста от атаките. Но това ни поставя във позицията на вратар.

Трябва да можем да окажем съпротива на рисковете в подобно начинание. Дори сляп човек ще застреля някой, ако излиза всеки ден и стреля. В момента хакерите действат безнаказано. Нека им създадем риск за дейността. Нека да отговорим на заплахата като нация.

Не смятам, че ще ги разубеди, но бе добре, че откупът бе върнат. С това кражбата на средства от тяхна страна стана по-скъпа. Част от откупа бе възстановена. Това е похвално.

Ще четем за подобни рансъмуер атаки ежедневно. Не можем да не правим нищо освен да се пазим. Възстановяването на откраднатите пари е друг начин да намалим пробивите с цел печалба.

Не бих използвал думата война, но определено има нещо, за което да се споразумеем. Дейността, свързана с хакерски атаки за откуп, извършвана в Русия, е най-малко пренебрегван. Можете да оперирате там. Страната e убежище за тези престъпници.

Има определени правила, която една страна следва да следва, ако иска да е част от международната общност.

Сред тях е, че очевидното подслоняване на престъпни елементи, подобно на Русия, е неприемливо.

Г-7

Лидерите на страните ще се срещнат очи в очи и очаквам да постигнат някакво съгласие. Може би намаляване на расъмуера. Може би за първи път Русия ще предприеме мерки срещу тези дейности. Но може би е нужен обмен на услуги.

Но за щастие, Емили, аз съм експерт по киберсигурността, а не дипломат. Мога само да кажа, че технологиите не са цялото решение на този проблем. Трябва да се помислят дипломатически и икономически начини в тази сфера.