САЩ започва да изпитва недостиг на работна ръка

Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ

20:21 | 11 май 2021
Обновен: 20:21 | 11 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Моето усещане е, че това до голяма степен се дължи на нарастващия недостиг на работна ръка, за който чуваме почти отвсякъде.

Много мениджъри се тревожат и говорят за това. Не могат да намерят работници. Наемането на работна ръка трябва да се увеличи.

Доказателство за това е, че имахме изключително силни средни почасови ставки през този месец. Само един месец е. Миналият месец бяха по-ниски, но този месец имаха ръст от 9% на годишна база. И вероятно цифрата е била изкуствено задържана ниска, поради факта, че повечето от новите работни места са били в сектори с ниски заплати, като ресторантите

Това, което виждаме е все по-голямо доказателство за недостиг на работна ръка и може би това ще се окаже преходно. Може би ще се окаже, че когато учениците се върнат на училище повече хора ще се върнат на работа и ще изчезне това усещане за негостиг на работна ръка. Но както аз гледам данните виждам много по-голямо доказателство, че хората, които са се пенсионирали през последната година няма да се върнат.

Виждам повече доказателства, че хората които по един или друг начин са променили живота си скоро няма да се върнат на работа. Очаквам че с бързия растуж на икономиката, през следващите няколко месеца, че този недостиг на работна ръка ще се увеличи и ще окаже повече натиск върху заплатите и ще се прехвърли върху цените.

Дори си мисля че инфлацията може да се ускори от нивото на което е това лято, вместо да се забави, както Фед и Министерството на финансите толкова уверено прогнозират.

Още едно доказателство за моето мнение е пазарът на имоти. Цените на жилищата се увеличават с двуцифрени темпове и това показва, че наемите вероятно ще се повишат скоро. Отчасти по тази причина хората купуват тези имоти. Затова и компаниите за частен капитал изкупуват голямо количество къщи. Досега факторът наем задържа индексите на инфлацията през сезона, но това предстои да се промени.

Между въпросите за инвентара, въпросите с недостига на работна ръка и наемите, трябва да кажа, че моите притеснения за инфлацията са все по-големи.