Тревогата за инфлацията е доминираща на пазара

Сю Трин, управляващ директор за макро стратегия, Manulife Investment Mgmt

08:22 | 11 май 2021
Обновен: 09:30 | 11 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

Очакваме данните за инфлацията да растат през второто тримесечие.

Освен това има доста несигурност заради последиците от ръста на вносните цени, които са далеч над повечето очаквания при колебливото отваряне на много икономики и след като секторите на услугите се завръщат. С тези последиците от смяната в лидерството от сектора на стоките към услугите вероятно услугите ще започнат да записват подем.

Определено рискът е от запазване на инфлацията по-дълго от очакваното до третото тримесечие.

Забелязваме пазарната реакция и например доходността по 5-годишните облигации е далеч над 2,5% тази сутрин.

Така че тревогата за инфлацията е доминираща на пазара в момента.

При силно потиснато вътрешно търсене в целия регион, дори в Китай, ценовата еластичност е много ограничена като възможност за производителите да прехвърлят високите цени на внос към потребителя. Натискът върху маржините расте и те се свиват повсеместно в Китай.

Разликите между цените на производител и на потребител расте още повече и стигна 5-6 процентни пункта за година. Това накрая ще се отрази на мултипликаторите. Открихме, че докато изоставането между свиването на маржините и мултипликаторите остана свързано в последните 10-15г, тези маржини започват да се обръщат в Китай около началото на 2019г. Така че би трябвало да очакваме това да се отрази много скоро на мултипликаторите.

Всичко се свежда до инвестиционния хоризонт. От краткосрочна гледна точка – 3 до 6 месеца, смятаме, че защитата от инфлация ще бъде предпазлива. Не очакваме пик на инфлацията преди края на това тримесечие, като евентуално има риск да се разпространи и през третото тримесечие.

Това остава правилният трейд.

Има и важна разлика между рефлация и инфлация, която трябва да се прави. Започваме да забелязваме стагфлация, което е мръсна дума в много кръгове, които решават монетарните политики, но при все още силно потиснато вътрешно търсене в много икономики, заради последиците от удължената пандемия в сравнение с първоначално очакваната, има риск тази рефлация да се превърне в инфлация. Това е тревогата, която забелязваме на пазарите в момента.