ЕС предлага прекратяване на ограниченията за пътуване за ваксинирани туристи

Мария Тадео, Bloomberg

20:30 | 4 май 2021
Автор: Мария Попова

Очаквахме осъществяването на идеята Европа да отвори за лятото. За това настояваха много от южните европейски държави, за да има нормален летен сезон или поне нещо близко до нормализация.

Туризмът е огромен сегмент от икономиката. От Комисията заявиха, че в близко бъдеще пътуващите от държави, които контролират заразата и са в добра ситуация по отношение на новозаразени и ваксинирани могат да посещават Европейския съюз с цел туризъм. Това означава, че ако сте в САЩ и сте ваксинирани, можете да дойдете на почивка тук и същото се отнася за Великобритания.

Но от Комисията казаха, че първо биха искали ваксинациите да са с одобрени в съюза ваксини, тоест Moderna, Johnson&Johnson, Pfizer-BioNTech и AstraZeneca. Евентуално списъкът ще се разшири и ще включи китайските и руската ваксини, които все още отсъстват от списъка. Да не забравяме фактът, че това е предложение на Комисията.

Европейските лидери трябва да одобрят решението и да го приложат. Те искат да бъде заложена и спешна спирачка на този план, ако ситуацията излезе извън контрол. Държава от ЕС би могла едностранно да заяви, че ще забрани пътуванията до своя територия, поради притеснения от мутациите на вируса.

Разпределянето на фонда за  възстановяване към държавите, които имат най-голяма нужда от него е втората част от историята. От една страна следим ваксините, но от друга говорим за фонда за възстановяване.

Тринадесет държави, включително Италия, Германия, Франция и Испания са подали своите планове. Идеята е до края на лятото Комисията трябва да излезе с оценка дали тези реформи са работещи, дали плановете са работещи и да започне с изплащането на парите в края на лятото.

Мнозина от лидерите, с които разговарях са оптимисти, че до юли Комисията може да започне да помага на пазарите с дългов рейтинг 3 пъти А, тоест с гарантиран дълг. Това не е правено в Европейския съюз, така че това е мощен пробив.

После плащанията ще започнат в края на август. Не става дума само за плащанията, но и дали парите ще се използват по предназначение в дългосрочен план.