Скок на заразените с корона вирус в развиващите се страни

Дзиншан Хун, Bloomberg News

20:20 | 4 май 2021
Преводач: Кирил Петков

Наблюдаваме скок на заразените в развиващите се страни, от Лаос до Тайланд в югоизточна Азия, и страни граничещи с Индия като Бутан и Непал.

Също така някои тихоокеански нации докладват за първа вълна от случаи на Covid-19 – защото като цяло избегнаха пандемията миналата година.

Тревожно е, че мнозинството от тези страни не са подготвени за вируса и че не им достигат ресурси. Доста от тях се сблъскват с варианти, които се разпространяват по-лесно. Както каза член на Световната здравна организация, не става дума замо за Индия. Това може да се случи на всяка страна, ако не е подготвена.

В Лаос, например миналата седмица здравният министър поиска медицинско оборудване, консумативи и дори се обърна за помощ към ООН. Случаите са скочили над 200 пъти за 1 месец. Болниците се запълват и не достига кислород, подобно на Индия.

Здравните заведения на Тайланд са под натиск и властите подготвят преносими центрове. В момента е важно развиващите се страни да могат да потърсят помощ и да споделят ресурси чрез международни програми, като например ваксини, ако доставките им надвишават търсенето.

COVAX определено е пример за това, с което развития свят може да помогне. Има множество случаи на двустранна подкрепа, например между Лаос и Виетнам. И макар и тези страни да не са на нивото на Индия откъм население и производство, важно е да им обърнем внимание. В много случаи се насочваме само към най-големите държави и пренебрегваме други места, като Лаос, където увеличението на заразените е много по-голямо от това в Индия.

Важно е да внимаваме, за да можем да идентифицираме следващия бум.