BofA: Потребителите и компаниите разполагат с пари

Брайън Мойниън, гл. изпълнителен директор на Bank of America

11:23 | 17 април 2021
Преводач: Мария Попова

В крайна сметка знаем, че икономиката влияе на големи банки като нашата, влияе на целия банков сектор и системата на финансовите услуги.

Добрата новина е, че това е здравна криза, но броя на ваксинираните продължава да расте, разширява се възможността за безопасно отваряне в щати и градове. Виждаме, че хората отново пътуват.

Разходните ни нива за потребителската база на Bank of America са рекордни за първото тримесечие, март се оказа невероятен месец.

Ако направим сравнение с 2019, ръстът за 2 години е 20%, тоест 10% на година, което е много по-бърз темп на растеж спрямо предходните години. Процентът е висок и нараства с по-бързи темпове, докато хората все още разполагат със стимули по сметките си и не са ги похарчили.

Все още в Америка и по света има групи от хора, които не са се върнали на работа и това трябва да се направи.

Има бизнеси, които не са отворили, заради затруднения – трябва да стигнем до тях. Но голяма част от икономиката е отворена и работи, а прогнозите за следващите няколко тримесечия са за ръст, по-голям отколкото преди пандемията.

Потребителите харчат пари и това е много добра новина.

За Bank of America това означава, че депозитите са нараснали, защото по сметките на хората постъпиха пари, които стоят в банката. Отпуснатите заеми са по-малко, защо хората разполагат с пари в брой.

Очакваме промяна в търговските заеми, заради прогнозата за ръст от 7% в икономиката. Това ще наложи на компаниите да вземат заеми, за да се включат адекватно в икономиката.

Компаниите също разполагат със значителни парични запаси.

Ние очакваме по-голям ръст в хода на тази година.

Добрата новина е, че потребителите са в добра форма, има проблем с безработицата и трябва да я понижим до обичайното ниво, бизнесите започват да отварят, но като цяло, значителна част от икономиката вече е отворена и работи отлично.