МВФ очаква ЕЦБ да поддържа средата на улеснения в близко бъдеще

Алфред Кемер, директор за Европа в МВФ

05:03 | 16 април 2021
Обновен: 05:07 | 16 април 2021
Преводач: Мария Попова

Очакваме да има продължаващ дефлационен натиск през периода на възстановяване. Прогнозата ни е, че трябва да поддържаме парична политика на улеснения през следващите 12 до 24 месеца.

Ако говорим за инфлацията, тя беше доста подтисната през 2020 заради пандемията и в еврозоната беше 0,3%. Тази година ще има затихване на някои от тези временни фактори – цените на петрола, намаляването на ДДС в Германия, а налице ще са и някои благоприятни фактори. Инфлацията ще нарасне през годината, но прогнозата ни е, че тя ще се задържи около 1,4%, а следващата година ще е 1,2%.

Така че, ние очакваме ЕЦБ да продължи с улесненията в близко бъдеще.

Всъщност, ние очакваме ЕЦБ да поддържа средата на улеснения в близко бъдеще, за да подкрепи усилията по възстановяването.

Вие казахте, че ние разглеждаме възстановяването като данни за най-засегнатите икономики. И това ще са най-трудните случаи на възстановяване. Разбира се, най-добро възстановяване ще имат икономиките, които бяха най-малко засегнати от пандемията. Те ще излязат от кризата по-бързо и ще бъдат по-силни.

Смятам, че европейският план за възстановяване е важен елемент за страните, които понесоха особено тежък удар и той им дава шанс и им помага да излязат от кризата.