Европейската агенция по лекарствата ще каже в четвъртък за AstraZeneca

Мария Тадео, Bloomberg Брюксел

10:00 | 17 март 2021
Обновен: 10:47 | 17 март 2021
Автор: Силвия Грозева

Много ясно чухме посланието на директора на Европейската агенция по лекарствата, европейският еквивалент на американската Агенция по храните и лекарствата /FDA/.

То бе направено току-що на фона на увеличаващите се случаи на коронавирус в Европа. Ползата от ваксината на AstraZeneca е по-голяма от риска от потенциални тромбози.

Това послание противоречи на това, което вчера казаха редица правителства, които продължават да са силно разтревожени.

Ще трябва да изчакаме до четвъртък, за да разберем какво е окончателното решение по въпроса.

Но въпросът е, че дори да имаме позитивен отговор от Европейската агенция по лекарствата в четвъртък, щетите за репутацията на ваксината на AstraZeneca са вече много големи.

Всяка седмица чуваме за някакъв проблем с нея. Сега тревогите са свързани с тромбози, които може да са опасни за здравето на хората.

Това вече се отразява в някои ярки примери от Европа, където поставянето на ваксината на AstraZeneca в сравнение с останалите е по-слабо.

Това е голям проблем при растящия брой на инфекциите и трудностите с дистрибуцията.

Явно всичко това е голям проблем за AstraZeneca. Има доста неясноти в комуникацията с регулаторите и правителствата. Това не е добре за ситуацията, и без това затруднена с редица проблеми.

AstraZeneca бе спряна в четирите най-големи страни в Европа – Германия, Франция, Италия и Испания след явно координирана реакция.

Ситуацията в Европа обаче е по-различна отколкото във Великобритания.

Тук основната ваксина, която се поставя е на Phizer-Biontech.

ЕК каза, че ще получат още 10 млн дози, с които общо ваксините стават 202 млн. Това трябва да се има предвид.

Не става дума само за AstraZeneca. Имаме редица други ваксини.

Проблемът тук е в щетите за репутацията.

Първо казвате на обществеността, че може да има проблеми с ваксината. Общественост, която и без това е разколебана и ядосана, защото вижда как в други страни нещата стават много по-бързо.

Явно това е голям политически проблем в комуникацията.

Трудно е да предвидим как ще се решат проблемите около AstraZeneca при такива големи съмнения около ваксините, въпреки европейският регулатор повтори три пъти тази седмица, че са безопасни.

Тук нещата се объркаха.