Volkswagen се изправя срещу Tesla с батерии

Мат Милър Bloomberg News

14:33 | 16 март 2021
Автор: Антон Груев

Това, което ме изумява е самият размер на инвестицията, която компанията планира. Тя ще вложи 30 млрд. долара в собствен софтуер или мозъка на колата, както го нарече Херберт Дийс. Те са направили поръчка за батерии на стойност 14 млрд. долара. Виждате, че вливат десетки милиарди в разработката на електромобили и искат да произвеждат 50 такива модела до 2030 година. Volkswagen иска да бъде лидер на този пазар.

Въпреки това, пазарната ѝ капитализация е едва 110 млрд. евро. Докато Tesla струва 660 млрд. евро. Дори да съберете оценките на Ford, General Motors, Volkswagen, BWM и Daimler пак няма да постигнете нивото на доверие, което инвеститорите имат в Tesla. Мисля, че това е изключително интересно и нямам търпение да чуя изказването на Херберт Дийс утре, както и плановете му за някои от любимите ми марки като. Porsche, Ducati, Bugatti.

Много неща около тях не са ясни. Porsche може да кандидатства за одобрение на първично публично предлагане и дори само този отдел на Volkswagen може да бъде оценен на повече от целия холдинг, който притежава 12 марки.