Космическата надпревара на Astra, част 1

Крис Кемп, основател и директор на Astra

20:39 | 5 март 2021
Обновен: 21:12 | 5 март 2021
Автор: Петя Кушева

От домашния гараж до пълноценна ракетна компания Astra е най-новият играч, който влиза в космическата надпревара с големи амбиции.

Да изстреля ракета за извеждане на сателити, да прави доставки и изпълнява други технологични задачи в космоса в следващите четири години.

За да набере бързо капитал, директорът Крис Кемп планира да спечели от манията по SPAC-компаниите и да направи Astra публична през тази година чрез сливане с Holicity, управлявана от милиардера и бивш телекомуникационен магнат Крейг Маккол.

Astra иска да бъде най-ефективният и най-бързият начин за излизане в Космоса.

Напълно естествено е да търси най-ефективния и най-бързия път до пазарите.

Astra ще даде най-новата SPAC-компания, след Virgin Galactic, която се сля със Social Capital през 2019 г.

Тя обаче не е основана от милиардер, а започва дейността си в гараж в Сан Франциско с ограничено финансиране.

Сега компанията проектира, тества и произвежда линия от малки, относително евтини ракети, в сегашната си фабрика точно над Бей Бридж в Аламеда, Калифорния.  

Бившата военноморска база, която сега е дом на Astra, служи като изследователска база за реактивни двигатели и придоби популярност като обекта на „Ловци на митове“ на Discovery Channel.

Това е място, проектирано за производство и тестване на ракети.

Градът и цялата общност тук прие Аstra през последните няколко години. Взехме този парцел, реновирахме куп стари сгради и имаме около 80 декара, където можем да строим и разрастваме бизнеса, без дори да се налага да се местим.

Това беше един от решаващите фактори за екипа, защото означаваше, че няма да се налага да пътуваме до друг обект или да излизаме в пустинята, за да тестваме всичко.

Инженерите могат да проектират нещо и за да го направят правилно, да пресекат улицата, да го тестват, да променят дизайна, да го произведат отново, повторно да тестват. Има случаи, когато сме го правили два пъти за един ден.

През декември Astra успешно изстреля своята ракета от Тихоокеанския космодрум в Кадиак, Аляска, но пропусна целта си в орбита.

Кемп каза, че някои незначителни промени трябва да разрешат проблема и да позволят на Astrа да лети отново това лято.

SpaceX е доминиращият производител на големи ракети, проектирани да носят хиляди килограми полезен товар в орбита, но при големи разходи. Взема около 60 милиона долара за изстрелване.

За сравнение, цените на Rocket Lab, основана в Нова Зеландия, а сега със седалище в САЩ, започват от около 6 милиона долара на изстрелване.

Astra вече е способна да извежда в орбита по-малки търговски товари от двете компании, но ще иска само по 3 милиона долара на изстрелване.