Как играе Джейми Даймън

Джейми Даймън, изпълнителен директор на JPMorgan

18:30 | 2 март 2021
Автор: Мария Попова

Убеден съм, че хората трябва да се научат да инвестират парите си, но те трябва да си напишат и домашното.

Да речем, че залагате и играете – това не носи дългосрочен успех. Но до толкова до колкото хората се учат, участват на пазара това са все хубави неща. За някои ще приключи зле, за други ще бъде добре. Но добрите инвеститори се учат дълго време как да бъдат добри инвеститори. Точно както най-добрите тенисисти, най-добрите боксьори, най-добрите журналисти. Идеята, че ще сте добри само защото...

Помня когато дъщеря ми направи първата си инвестиция и спечели, а аз си мислех: „Боже, щешеда е по-добре да загуби!“ Защото понякога така научаваш повече.

Инвестициите на дребно са незначителни като пари, като част от пазара, а пазарът е глобален.

Около 10 трилиона долара се купуват и продават всеки ден. А когато говорим за инвеститори, включваме инвеститори на дребно, пенсионни фондове, хедж фондове, парични мениджъри, отделни хора...

Аз купувам акции откакто съм навършил 12 или 13 години.

Вярвам в това, но баща ми ме беше научил как да тълкувам балансови отчети, когато бях на 13.

Е, може и малко да съм налучквал, но ученето си е учене.

Има напълно основателни оплаквания от късите продажби свързани с прозрачността и удвояването на гласовете по възможността за къси продажби на акции.

Има основателни проблеми около всичко това. Ако регулаторите анализират авансовите плащания, високочестотната търговия разкрити по собственост, право на глас и така нататък, това е добре.