Връщане към иранското ядрено споразумение не е така лесно: Болтън

Джон Болтън, бивш съветник по национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп

15:58 | 26 февруари 2021
Автор: Петя Кушева

Бившият съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън каза за Тим Стеновец от Quicktake, че повторното влизане в ядрената сделка с Иран няма да бъде толкова лесно, колкото смята Байдън.

Той също така коментира, че не е съгласен с Мит Ромни и не смята, че Тръмп ще се кандидатира за президент през 2024 г.:

"Идеята, че денуклеаризацията е невъзможна е аргумент на хора, които според мен вероятно никога не са я подкрепяли като своя цел. Те казват, че трябва да възприемаме Северна Корея и Иран като държави с атомни оръжия и да се опитваме да ги ограничаваме, както правехме със Съветския Съюз през студената война.

Смятам, че тази аналогия е лоша и неправилна. Но най-важното е че денуклеаризацията е единственият приемлив изход, когато имаме режими като тези на Иран и Северна Корея, предвид заплашителното им поведение.

След като хората от демократическата и републиканската партия са твърдели през годините, че е неприемливо най-опасните оръжия на света да бъдат в ръцете на най-опасните режими в света, смятам че трябва да го смятаме за неприемливо.

В случая със Северна Корея истинската цел е, както се предполага след 1945 г., обединението на корейския полуостров, подобно на обединението на Германия, при което югът абсорбира севера, като се спре ядрената заплаха на момента.

Това не е нещо, което Северна Корея иска, но ние трябва да го дискутираме с Китай.

Байдън ясно показа, че иска да се върне към ядреното споразумение от 2015г.

Администрацията на Обама гледаше на тази сделка като еквивалент на Обама кеър през втория си мандат, което бе най-голямото им постижение.

За мен това е един от най-лошите договори, сключвани от Съединените щати някога.

Смятам че Байдън ще установи, че днес светът е толкова различен от 2015 г., че няма да е толкова лесно да се върне към иранското ядрено споразумение, както мисли.

Има други неща, като началото на помирението на държавите от Персийския залив с Израел. Нещо което никога не е било визия на администрацията на Обама относно близкоизточния мирен процес.

Смятам че този път арабите в Израел ще изразяват много повече своя глас защо смятат, че за тях ядреното споразумение е лоша идея и е рисковано да вдигнат санкциите, които наложихме на Иран, просто заради твърдението на Аятолах, че няма да прибегне към ядрените оръжия."