Ръст на резервациите за полети след британския план за отваряне

Дженифър Забасаджа, Bloomberg QuickTake

14:00 | 26 февруари 2021
Автор: Петя Кушева

Туристическата индустрия продължава да поема удара на пандемията, но с ваксините експертите в много страни ще са щастливи ако постигнат баланс между здравето и икономическите приоритети, когато мислят за възобновяване на пътуването.

Това беше тема на дискусията във „Въпроси и Отговори“ във вторник сутринта за клиентите на Bloomberg. На нея присъстваше и вирусолог. 

Репортерът на Bloomberg QuickTake Дженифър Забасаджа сподели някои подробности:

"С приближаване на лятото хората отново започват да мислят за международни пътувания.

Някои от участниците в дискусията бяха вирусологът , гръцкият министър на туризма, а също и ръководителят на Световния съвет по туризъм. 

Моментът за това наистина е важен. В понеделник премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви пътната карта за облекчаване на ограниченията.

Но също така видяхме, че започват да се правят редица резервации за почивки, след като той направи това съобщение.

Sky Scanner каза, че има търсене на места като Гърция, Испания, Мексико.

Хората започват да мислят за почивка.

Дискусията се фокусира върху това дали е безопасно или не. И отговорите бяха някак смесени.

Чухме от Глория Гевара, че наистина смята, че е време пътуването да се възобнови. Тя каза, че е наистина важно да се посещават места, където има ясни правила и приоритети, определени от правителствата и хората трябва да го имат предвид.

Има места като Гърция, които доста ясно са разбрали какво трябва да направите, за да отидете там. Исландия е друго такова място.

Гръцкият министър на туризма също беше доста оптимистичен. Каза, че иска да посрещнат хората отново и страната преговаря със САЩ и Великобритания за приемане на хора от там.

Вирусолозите от друга страна, както можете да си представите, бяха по-малко нетърпеливи да се върнем на самолетите.  Глория Гавара каза, че все още е малко рано и не е готова да пътува.

Тя изтъкна факта, че смята, че е по-безопасно да се лети, отколкото да бъдеш в хранителен супермаркет покрай други хора.

Но това, което чухме от вирусолога, е че да бъдеш около хората часове наред, по време на полет няма да е толкова безопасно. И така тя би предпочела да пазарува в супермаркета.

Тази дискусия беше наистина важна по ред причини. Разбира се, хората вече мислят за почивка и пътуване. Но както подчерта туристическият експерт, има милиони хора, които разчитат на туристическата индустрия в международен план.

В един момент тя ще трябва да се възобнови и икономиките наистина ще трябва да постигнат баланс между здравето и възстановяване на икономиката.