Какво представи Apple през седмицата

Марк Гърман, Bloomberg News

21:00 | 26 януари 2021
Обновен: 00:15 | 27 януари 2021
Автор: Антон Груев

Това ще бъде най-важната година за Маковете, може би от 2012 насам.

Това е последният път, в който компанията обновява цялата линия. Сега компанията работи върху 3 нови модела, които ще излязат тази година. Един от трите големи лаптопа ще бъде MacBook Air.

Ще има по-тънка и по-лека версия с магнитно зарядно, нов процесор и и портове. Линията от MacBook Pro.

Заклетите фенове се вълнуват основно от 2 предстоящи промени.

Първата е, че Touch Bar ще бъде премахнат. Това е сензорната лента, която се намираше до екрана при някои от последните модели.

Хората просто не одобряваха начина по който работеше.

Втората промяна е, че слотът за карти памет ще бъде върнат от дясната страна на корпуса.

А третата е новият модел настолен iMac.

Това ще бъде първата мащабна промяна при него от 2012 година. Можем да очакваме и нов Макбук про и наполовина по-малък про модел, така че тази година ще бъде изключително важна за линията.

Все повече се доближаваме до виртуалната и разширената реалност.

Говорим за тях от 4-5 години, което е нормално като знаем колко време се разработват. Първият такъв продукт ще бъде шлем за виртуална реалност, който очакваме през следващата година.

Той ще бъде насочен към игри, видео и общуване. Важната новина е, че той ще е от изключително висок клас. Според мен той ще струва 3-4 пъти повече от устройството Oculus на Facebook за виртуална реалност.

Продуктът на Apple ще бъде и поне 3-4 пъти по-мощен и ще бъде предшественик на очила за разширена реалност. Целта е те да изглеждат като обикновени очила но с допълнителна функционалност.

Накратко, очакванията към продуктите са големи, но вероятно ще минат няколко години преди да видим резултатите.

Може да заложите и къщата си, че ще излезе нов iPhone.

Обикновено това става през есента.

След големите промени в дизайна миналата година, сега основната новина ще бъде свързана със сензора за пръстов отпечатък вграден в екрана.

На практика това ще бъде същият метод за отключване на телефона, но сега сензорът ще се намира под екрана, вместо под копчето на телефона.

Това е функция, която много телефони с Android имат от години, а сега и Apple ще започне да я предлага.

В среда, в която хората носят или поне би трябвало да носят маски е много по-лесно да отключвате телефона си така, отколкото със сензор за лицево разпознаване.