Ваксините ще сбъднат прогнозите за възстановяване

Енда Къран, Bloomberg News

14:30 | 25 януари 2021
Автор: Антон Груев

Това трябваше да е годината на световното възстановяване, но началото ѝ е доста трудно.

Последните прогнози са за двойна рецесия в Япония, еврозоната и Великобритания. В САЩ потреблението на дребно също се забави заради ръста в новите случаи.

Единствено Китай се радва на V-образно възстановяване, но дори там потребителите са предпазливи и разходите все още не са се върнали на нивата от преди пандемията.

Причината за това са и опасенията от повторния ръст на заразените с ковид в северните провинции.

На кратко да, очакваме световната икономика да се възстанови през тази година, но същевременно през следващите месеци трябва да заработят мащабни програми за ваксинация, за да се изпълни основния сценарии от прогнозите. Защото към момента началото на годината е по-трудно отколкото се надяваха много оптимисти.

В началото ще има огромен скок в повечето икономически данни навсякъде заради базовия ефект.

Поради сравнението с много по-слабите данни от миналата година, сега ще изглежда, че световната икономика процъфтява.

Това ще бъде и част от дебата между първоначалния отскок в данните и пълното възстановяване. Но така или иначе се очаква по-богатите и по-развити държави да се справят по-добре с ранното разпространение на ваксините.

Това е един от страховете на икономистите и той ще доведе до отклонение между тях и по-бедните и развиващи се икономики.

Световното икономическо възстановяване ще се движи с различни скорости.

Основният сценарии разбира се приема, че ваксините са налични и съществува възможност за развитие от сегашното положение.

Икономистите започват да осъзнават, че това няма да е така и разпространението на ваксините и възраждането на икономиката ще бъдат по-трудни, отколкото се смяташе първоначално.