Губернаторите очакват от Байдън ваксини

Нед Ламонт, губернатор на щата Кънектикът

15:00 | 21 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Мога да кажа, че губернаторите от цялата страна очакват с нетърпение да имат партньор в столицата Вашингтон в разгара на ковид кризата. Доналд Тръмп го наричаше „сънливия Джо“, но смятам, че 50 губернатора ще спят малко по-спокойно тази вечер.

Наистина съм поласкан, че Националната асоциация на губернаторите избра мен и губернатора на Тенеси да осъществяваме връзките с Белия дом по въпросите на ковид.

Бих казал, че приоритет номер едно е да получим повече ваксини.

Кънектикът има капацитета и всички получени ваксини са поставени. Бихме могли да се справим и с три пъти повече бройки.

Трябва да се използва закона за военновременното производство и да се осигури оборудване от което се нуждае Pfizer, за да утрои производството.

Бих казал, че повечето щати приложиха правилото „първият дошъл е първият обслужен“ и видяхме как се извиха дълги опашки. Това далеч не беше успешно.

Други щати приложиха силни ограничения – само тези медицински сестри, но не и други.

Това реално забави процеса.

Ние дадохме значителна свобода на преценката на нашите медицински работници и поискахме приоритет да са определени групи от населението.

Моментът е исторически, но губернаторите имат нужда не само от краткосрочни стимули, а от нещо, което ще можем да развием през следващите няколко години.

Защото ще мина време преди данъчните и другите приходи да се възстановят.

Досещате се, че имаме високи разходи заради безработицата, високи разходи заради ковид, така че нека всичко не спира на 31 декември.

Според мен дългосрочният план е по-важен от конкретно число.