Байдън ще използва индустриалната политика и зелените технологии за конкурира Китай

Кевин Алисън, геотехнологичен директор в Eurasia Group

15:00 | 8 януари 2021
Обновен: 15:16 | 8 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Мисля, че промишлената политика ще продължи да бъде важна част от американската стратегия срещу Китай.

Дори това вече се случва.

Законът за национална отбрана, който беше приет с предоляване на вето от Конгреса включва финансиране за насърчаване на вътрешно производство на полупроводници. Те още не са изцяло договорени, но ако Конгресът наистина възложи такива проекти, това ще значи десетки милиарди долари грантове или данъчни облекчения за заводи, които ще произвеждат най-съвременните полупроводници тук в Съединените щати.

Частта с индустриалната политика от закона е интересна, защото много голяма част от политиката на настоящата администтрация особено през последните 3 години беше насочена срещу китайските компании.

Но според мен и двете партии в Конгреса осъзнават все по-ясно, че трябва да има баланс с мерки за повече инвестиции в американската икономика, за да се запази капацитета на страната за иновации.

Тези пари вече са запазени за сектора на полупроводниците.

Според нас администрацията на Байдън ще иска да използва индустриалната политика и в зелените технологии, за да се конкурира с Китай.

Трябва да признаем, че китайците имат по-голяма преднина в зелените технологии, като батериите, слънчевите панели и други подобни пред американските компании.

Причината е, че Китай следва много по-активна политика в тази сфера.