Какво очакваме от технологиите през 2021

Марк Гърман, Bloomberg Technology

13:00 | 5 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Независимо от трудностите на 2020, тя беше страхотна година за устройствата. Apple, Amazon, Google, Microsoft, Sony и някои други пуснаха най-популярните си продукти досега.

Но 2021 със сигурност също ще бъде силна година за сектора. Продуктите с виртуална и добавена реалност обезателно ще направят още един скок, след като Apple планира да обяви първия си шлем, който предлага смесица от виртуална и добавена реалност още в края на 2021 г.

Apple ще се опита да интегрира комуникация към виртуалната реалност наподобяваща научна фантастика - нещо като Zoom на стероиди за гейминг преживяване в което може да се потопите с първия си шлем, предвестник на първия чифт очила за виртуална реалност.

Apple разработва и няколко модела Mac тази година, включително нов iMac и Macbook Pro със свои собствени чипове, проектирани да са по-бързи от най-добрите продукти на Intel.

Нов Apple TV, iPad Pro с нов чип и iPhone-и, които потенциално ще имат сензор за пръстов отпечатък в екрана си също са сред очакваните продукти.

Google най-вероятно напълно ще интегрира Fitbit в компанията тази година, така че можем да очакваме подобрени версии при смартчасовниците им.

Компанията на Alphabet също така ще продължи с налагането на няколко продукта с изкуствен интелек и ще продължи тенденцията за сваляне цената на телефоните от серията Pixel, която се оказа популярна в последните месеци.

Microsoft също подготвят таблети и лаптопи от серията Surface, но компанията ще трябва да реши как да превърне своя сгъваем телефон-таблет Surface Duo във водещ продукт. Засега отзивите за него не са добри, но вероятно Microsoft планира да промени нещата в хода на годината.

Дронът за охрана на дома на Amazon също ще дебютира в идните месеци и със сигурност фирмата ще се стреми към повече приложение на иконичната си Alexa  в живота на хората.

След силна година на еко колонките  периферните потребителски продукти се очаква да станат все по-масови в целия технологичен спектър: при изкуствения интелект, машинното обучение, 5G-свързаността и автономното задвижване. С оглед продължаващата пандемия и ефекта й и в новата година, се очаква комуникационни приложения като Zoom да нараснат с още повече опции, и още компании да се включат на технополето на работа от вкъщи.

Аз съм Марк Гърман и това е Power Up.