Tallbacken: Алфата е при отделните акции в момента

Майкъл Първс, основател и директор Tallbacken Capital Advisors

13:06 | 7 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Става дума да се анализира всичко по отделно.

Доволен съм, че притежавам акции на US Steel и все още ги държа и препоръчвам на клиентите си. Смятам, че с леко може да се удвоят като цена на базата на някои общи предположения заедно.

Що се отнася до енергийните акции е малко по-различно.

Трябва да сте по-внимателни къде е големият тактически скок и какво може да стане дългосрочна инвестиции в сегмента.

Става дума за времевия ви хоризонт.

Но смятам, че сега можете да имате по-очевидни причини да купувате подценени материали като US Steel, отколкото по-малко очевидните зад избора на авиокомпании или нещо, което по-силно зависи от възстановяването.

Много от тези акции може да се възползват от фискални стимули или от факта, че инвентарите намаляват и т.н.

Ако търгувате с шистови компании или големите имена в петролната индустрия, сигурно събирате много петролни данни. Това е друга тема на разговор, много сложна.

Не съм петролен анализатор, но не мога да приема, че цената на петрола ще продължава да расте през 2021г, така че би трябвало да сте много внимателни и да избирате акция по акция.

Бих казал от макроикономическа гледна точка, че ротацията сега разкрива, че изборът на акции и сектори е изключително важно.

Вълната повдига всички лодки, но алфата е при отделните акции в момента.

От обща икономическа гледна точка потребителят е много важен. Той оцелява в тази пандемия по-добре, отколкото бяха очакванията.

Но корпоративните разходи сякаш са по-ориентирани към капиталови разходи. Това ще бъде важно. Може да се върнем към 2018 като отражение на това, което имаме в момента.

Сега има стимули от ваксините, може би и някакви фискални стимули, които ще ни изведат от това силно свиване на икономиката.

През 2018г се говореше, че ще се върнем пак към наднормен ръст след приемане на данъчната сделка.

Това продължи 6 месеца. После се върнаха обичайните структурни сили.

От макроикономическа гледна точка усещаме прилика с 2018г за 2021г.

Трябва да сте внимателни и да следите корпоративните разходи. Плановете за постоянни разходи и капиталови разходи. Как растат и колко може да се променят от Covid.