Фондацията Рокфелер работи за устойчива планета

Д-р Раджив Шах, президент на фондацията Рокфелер

21:36 | 4 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Д-р Раджив Дж. Шах, президент на Фондация Рокфелер, разговаря с Каръл Масар от Bloomberg по време на Глобалната среща за устойчив бизнес на Bloomberg, виртуално събитие за катализиране на зеленото възстановяване:

"Добрата новина е, че има много случаи в историята ни, когато сме казвали, че ще си представим едно различно бъдеще и ще работим, за да го постигнем. Сега трябва да направим точно това. Не можем да възстановим статуквото или да възстановим това, което ставаше преди Ковид 19 да засегне страната и планетата ни.

Реалността е, че то беше едно твърде крехко и прекалено несправедливо общество, което се движеше като товарен влак обречен на катастрофа по отношение на резултатите от изменението на климата.

Питаме се как можем да си представим бъдещето? Можем да си представим бъдеще, в което два до три милиарда души, които принципно са изостанали от глобализацията, са въведени в глобална икономика основана на големи инвестиции във възобновяема електрификация и приобщаващ растеж във всяка една от тези държави. Богатите държави правят този вид инвестиции в момента.

Трябва да го направим умно, в противен случай ще пропилеем уникална възможност да се върнат 20 до 30 % от БВП в икономиката под формата на икономически стимули. Но налице  е възможността да се преосмисли бъдещето и да се върнем към състояние на света, което е и по-приобщаващо и фундаментално по-устойчиво.

Познаваме много от участниците в тази конференция - инвеститори и бизнес лидери и като другите ни партньори в екосистемата на Рокфелер поемаме ангажимент за ефективно спиране на нашите инвестиции в изкопаеми горива.

Управлявахме около четири и половина милиарда долара, а с течение на времето сме намалили експозицията си към изкопаеми горива до съвсем ограничена и ще се откажем от преки инвестиции във фосилни горива, защото това не е в съответствие с бъдещето, което си представяме и за което работим усилено от името на една устойчива планета.

Така че всъщност следваме стъпките на нашата побратимена организация Фонда на братята Рокфелер и много други смели членове на фамилията Рокфелер, които излязоха публично като наследници на традиционното богатство на Standard Oil и заявиха, че обществото трябва да преосмисли растежа, капитализма и устойчивостта на бъдещето. Така че сме горди да следваме тези стъпки.