Веригите на доставка затрудняват Pfizer

Мишел Кортес, Bloomberg

12:50 | 4 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Започна публикуването на някои дългосрочни данни от първото изпитване върху хора на ваксината на Moderna срещу коронавирус. Това означава, че се наблюдават по-продължителни резултати от тези, които изискват регулаторните агенции по света.

Тоест, първите ваксинирани хора, три месеца след като им е била поставена втората доза имат по-високи нива на неутрализиращи антитела, които да се борят с вируса отколкото хора, които са се заразили и са се възстановили от коронавируса. Това е страхотна новина!

Те не само имат повече антитела, но и тези антитела са се запазили толкова дълго. Иска ни се тези антитела да се запазват за повече от няколко месеца, да издържат няколко години или най-добре – завинаги. Но е нужно време, за да се проследи подобно нещо и да знаем със сигурност.

Никога досега не е правено подобно нещо. Броят на съставките, доставянето на нужните химикали е колосална работа. А този процес няма да бъде улеснен в скоро време, защото ще са ни необходими вси повече количества.

Точно тук Pfizer срещат проблем.

Някои от началните доставки за компанията не бяха одобрени, те не получаваха това качество на съставките, което им беше необходимо и то се оказа неприемливо за влагане във ваксините им. Затова, те намалиха броя на ваксините, които смятат, че ще могат да произведат.

Надяваха се да произведат 100 милиона до края на годината, но сега ги намалиха до 50 милиона.

Компанията разкри пред регулаторите кои са някои от съставките, разбира се не са обявили всички. Но Dow Jones веднага отрази новината, че те намаляват произвоството наполовина. Но що се отнася до това какви са очакванията ни за масовото прилагане на ваксината, всички се надяваме това да стане приблизително така както е планирано.