UBP: Доларът ще продължи плавното си обезценяване

Карлос Касанова, старши икономист за Азия в Union Bancaire Privee

14:19 | 2 декември 2020
Обновен: 14:19 | 2 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Има два основни фактора, които водят до корекцията в прогнозите за ръста на БВП. Първо, преди няколко месеца икономистите не очакваха втора вълна от коронавирус с още повече случаи през декември.

Сега това е факт и ще се отрази на активността. А от гледна точка на продажбите анализаторите избързаха поради по-добрите данни за септември. И някои от тези корекции в края на годината може би не са взели предвид ситуацията на тримесечна база.

Например в страни като Китай сегашната прогноза за края на годината е прекалено висока и това предвижда много стабилно възстановяване, освен това заразените с Ковид се увеличават и там.

Те определено ще запазят гъвкавата политика, но е малко вероятно да понижат лихвите в следващите месеци. Правителството се тревожи от фискалните дисбаланси, които се натрупаха в Южна Корея, както и в други държави заради множеството стимули.

Цифрите леко заблуждават, защото промишленото производство беше по-ниско и през октомври, и ти при по-малко работни дни през октомври 2019 г.

Причината бяха националните празници. Така че все още е рано да се каже колко голям ще бъде спадът, защото особено външното търсене изглежда по-голямо.

Очакваме износът да се възстанови през ноември. Така че числата в Южна Корея остават разнопосочни.

В бъдеще очакваме по-целенасочени мерки от централната банка на страната, чрез които те да се уверят, че ликвидността остава достатъчно голяма.

Много от централните банки следят и крайния срок на мораториумите върху кредитите, който се очаква да изтекат през първото тримесечие на 2021 г.