Финансовата мощ на Лондон пред риск ли е? - част 1

Джил Рътър, старши научен сътрудник във „Великобритания в променяща се Европа“

00:05 | 2 декември 2020
Обновен: 00:42 | 2 декември 2020
Автор: Петя Кушева

Според Джил Рътър, старши научен сътрудник във „Великобритания в променяща се Европа“ сделката между Великобритания и ЕС ще бъде всеобхватна по отношение на това, което ще включва.

Ако има сделка, тя няма да включва само търговията, а може би сътрудничество в сферата на сигурността, авиацията, транспорта, много други неща. В този смисъл ще има доста разнообразен обхват.

Но по отношение на това, което наричахме дълбока сделка с ЕС, нещо, което предполагаше много добър достъп до пазара на ЕС в замяна на привеждане в съответствие на голяма част на законодателството на Обединеното кралство с това на ЕС, това е нещо, от което правителството не се интересува. То казва, че иска такъв вид сделка за свободна търговия, какъвто ЕС има с много по-далечни страни като Канада и Япония. Затова очакваме частична сделка, но да покрива доста глави за доста неща, които може да не видите в нормална сделка за свободна търговия.

Какво става с финансите? Финансите в момента не са част от преговорите. Като част от политическата декларация, миналата година беше договорено двете страни да се опитат да дадат равнопоставени решения през лятото. Това не стана. То щеше да реши дали британските фирми могат да продължат да имат достъп до ЕС и обратно.

Обединеното кралство взе своето решение за ЕС. Министърът на финансите реши да предостави на фирмите от ЕС достъп преди няколко седмици, но все още чакаме това решение от ЕС. Това е технически отделно от търговските преговори, но много сходно на начина, по който ЕС се споразумял със Швейцария в миналото и ако няма търговска сделка, не е вероятно да се очаква еквивалентно решение за финансовите услуги много скоро.

Едно от нещата, които Великобритания искаше, беше да видим къде има механизми за постигане на по-задълбочено сътрудничество.

Едно от нещата, които хората не харесват относно равнопоставеността е, че споразумението може да бъде едностранно прекратено с 30 дни предизвестие. Не е страхотна основа за изграждане на голям бизнес.

Великобритания първоначално лансира идеи за повече сътрудничество, с по-дълги периоди на предизвестие. Но не е сигурно, че това може да се очаква в някакъв вид сделка.

Вижте втора част на видеото тук.