Значението на корпоративния език през пандемията: Китайско-eвропейско международно бизнес училище, част 1

Вивиан Гуо, асистент по стратегия в CEIBS, Китайско-европейско международно бизнес училище

17:32 | 27 ноември 2020
Обновен: 18:03 | 27 ноември 2020
Автор: Петя Кушева

Тази година беше изключително тежка за коропоративния свят. Милиони служители бяха съкратени, а плановете за разрастване спрени. Ключовото предизвикателство беше информацията давана на инвеститорите и анализаторите, както и на обществеността.

Разбираемо е в такива крайно тежки и непредсказуеми времена компаниите да искат да говорят възможно най-малко.

Как бизнесът остава честен, но едновременно с това директен, оптимистичен и представя ситуацията с тон, който вдъхва надежда на инвеститори и акционери?

Вивиан Гуо, асистент по стратегия в Китайско-Европейското Международно Бизнес Училище (CEIBS) е автор на данни и проучвания на хиляди приходни отчети и конферентни разговори. 

Тя отчита най-голямото значение на цифрите, но в тази конкретна ситуация за всеки бизнес е наистина трудно да даде впечатляващи цифри.

Това е време, в което езика и думите имат голямо значение. В тази пандемия бизнеса трябва да общува като вдъхна увереност, сигурност чрез начина по който комуникира. Да уверява, че нещата ще се оправят съвсем скоро.

В силно несигурни времена очевидно ще има отражение върху начина, по който се говори. Типични са езикът на несигурността, неконкретният език. Те са тясно свързани с това, което става наоколо. Ако хората от корпоративния свят не са сигурни, ще се опитат да използват несигурен език.

Съветът на Гуо към корпоративния свят днес е: "Знаем че всичко изглежда много несигурно, но това което можете да направите, в случай че не можете да дадете впечатляващи цифри, е да се опитате да предложите известно вербално насърчение. Предложете каквото знаете. Може да не прозвучи като най-добрия план в света, но да имате план е по-добре отколкото да нямате. И принципно корпоративния свят се опитва да не споделя всичко, докато не са напълно сигурни какво става, но в тази ситуация ако просто чакате, докато всичко е сигурно, за да кажете нещо, инвеститорите ще се изнервят до крайност, нали?"

Втората част на видеото можете да видите тук: