Майкъл Спенс: Байдън ще възстанови първо отношенията със съюзниците

Майкъл Спенс, Нобелов лауреат за икономика

12:33 | 25 ноември 2020
Обновен: 12:37 | 25 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

При коронавируса, мисля, че Байдън и екипът му разбират, че е много трудно да има пълно възстановяване без пълно овладяване на вируса.

Така че в краткосрочен план очаквам и четох много по въпроса, че ще се стремят към това.

Можем и да преживеем известен кратък икономически срив в резултат на това, защото имахме много по-либерален подход досега. Ето това очаквам.

Но след като наистина овладеят вируса и при задаващите се ваксини, които промениха нагласите и пазарите, мисля, че те ще получат доста добър старт, поне, и после ще наваксат във второто тримесечие.

За Китай – също ще трябва да почакаме, преди да разберем.

Той сформира един много талантлив и опитен екип. Но прогнозата ми е, че ще възстановим отношенията със съюзниците си първо и няма да направим нещо ужасно драматично на китайския фронт. Но щом той и екипът му се почувстват стабилни на поста си, смятам, че подходът към Китай ще бъде по-конструктивен.

Настоящата търговска война не е от полза за никого.

Така че мисля, че те ще признаят напреженията с Китай и реалните проблеми и ще се опитат един вид да преговарят в течение на времето – нещо, в което има повече логика от гледна точка и на двете страни. Ще се търсят сфери за сътрудничество и ще се търси разрешение на сферите на естествен антагонизъм по един по-конструктивен начин.