Сенатор Круз към Дорси: Кой ви избра?

Джак Дорси, изпълнителен директор на Twitter пред сенатор Тед Круз

14:08 | 29 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Откъс от изслушването на Дорси пред Сенатската комисия.

Сенатор Тед Круз: Туитър блокира ли разпространението на новина на вестник Ню Йорк Таймс от преди няколко седмици, която се твърдеше, че е базирана на копие от данъчните декларации на президента Тръмп?

Джак Дорси, изпълнителен директор на Twitter: Това не нарушаваше общите ни условия и политика, защото новината беше свързана с материала, а не го разпространяваше.

Сенатор Тед Круз: Това не е вярно. Те публикуваха нещо, за което твърдяха, че е материал от първоначалния източник, а според федерален закон, е престъпление да се разпространяват данъчните декларации на човек без знанието му. Така че този материал  е базиран на нещо, което е било разпространено в нарушение на федералните закони. И въпреки това Туитър с радост позволи на хората да го четат, но когато в една статия бяха отправени критики към Джо Байдън, Туитър започна яростна кампания за нейното цензуриране и заглушаване.

Джак Дорси, изпълнителен директор на Twitter: Пак казвам това правило не съществуваше. Ние го променихме 24 часа по-късно.

Сенатор Тед Круз: Но въпреки това блокирахте Ню Йорк Поуст. Не сте го променили.

Джак Дорси, изпълнителен директор на Twitter: Напротив, те могат да влязат в профила си, да изтрият първоначалната публикация и да...

Сенатор Тед Круз: Принудихте политическия репортер да свали публикацията си за Ню Йорк Поуст, нали?

Джак Дорси, изпълнителен директор на Twitter: Да, за първите 24 часа. Но тъй като променихме правилото, всеки може да публикува...

Сенатор Тед Круз: Тоест Twitter взима решение, налагате цензура на Ню Йорк Поуст, може да цензурирате политически новини, а изглежда и Ню Йорк Таймс и всяка друга медия.

Господин Дорси, кой за Бога ви избра и ви даде право да контролирате какво могат да отразяват медиите и какво могат да чуват американските жители.

И защо продължавате да се държите като върховен политически комитет на демократите и заглушавате възгледи, които противоречат на политическите ви нагласи?

Мъж 3

Нека дадем на господин Дорси няколко секунди за отговор и така да приключим  този сегмент.

Джак Дорси, изпълнителен директор на Twitter: Не е вярно, че правим  това. Ето защо започнах това изслушване с призив за повече прозрачност. Осъзнаваме, че трябва да заслужим повече доверие и повече отчетност, да покажем намеренията си и резултата от тях. Чувам и осъзнавам опасенията, но искаме да ги решим с повече прозрачност.