Стрийминг гигантите се прицелват в женската аудитория на Индия

Раджини Саксена, @Ragini Saxena14

05:51 | 22 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Netflix и Amazon се прицелват в жените в опит да стъпят на индийския развлекателен пазар, възлизащ на 34 милиарда долара. Netflix наема повече жени-продуценти и режисьори за създаването на шоу продукти, атрактивни за жените. Гигантът също така залага повече главни роли за жени и предизвиква мъжките стереотипи чрез нарушаване на табутата за женската сексуалност.

Едно такова шоу е уеб-сериалът на Amazon със заглавие „Още 4 шота, моля”, определян като индийския „Сексът и градът”.

Има едно шоу за самотна майка и за дъщеря й – моден дизайнер, озаглавен „Масаба, Масаба”. То доста се харесва от жените.

Има и друго шоу за първата жена-военен пилот в Индия под заглавието „Гунян Саксена”. Главната роля в него също се изпълнява от жена.

Съдържанието по  Netflix и Amazon е в ярък контраст с продукциите на Боливуд, който много отдавна представя жените като пазителки на културата и традициите. Проучване на Института „Джина Дейвис” разкри, че индийските филми много по-често представят жените като сексуални обекти  и безработни, за разлика от мъжете. Съдържанието в стрийминг платформите също рязко се отличават от телевизионните сапунените сериали в Индия, които са предимно домашни мелодрами на всеотдайни домакини и любящи майки.