Intel продава Nand на корейската Hynix

Сохий Ким, Bloomberg

16:07 | 20 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Hynix обяви днес сутринта, че ще плати 10.3 трилиона юана, което е около 9 милиарда долара за подразделението за флаш памет НАНД (NAND) на Intel. Корейският производител на чипове ще купи NAND, бизнеса за производство на флаш памет на Intel, включително и завода на американския производител на чипове в Китай, а след това компоненти важни за бизнеса. Докато Intel ще запази своето подразделение Optane, което разработва чипове за постоянно съхранение на данни, които четат и пишат по-бързо от тези на NAND.

Двата производители на чипове ще стигнат до регулаторните одобрения до края на следващата година и придобиването ще бъде окончателно финализирано до 2025 година.

Това означава  консолидация на пазара на памет. Комбинацията между Hynix, която сега е вторият по големина производител на DRAM и NAND - петият по големина със сигурност ще ги  превърне във вторият по големина производител  флаш памет.  Пазарният дял ще бъде удвоен до около 20 %, след купуване на подразделението NAND на Intel.

В исторически план, консолидацията на пазара е била полезна при контрола върху предлагането и цените. И ще бъде полезно за търсенето и за възстановяването. След преструктурирането на бизнеса с флаш памет, Intel ще се насочи върху дългосрочни приоритети като изкуствен интелект, 5G и автономен пач.

Когато започна търговията тази сутрин, акциите на Hynix се повишиха с над 4%, след това паднаха с 2-3%. Докато първоначално акциите реагираха, защото сделката означава консолидация на пазара на паметта, сега те падат защото има известнен скептицизъм по отношение на пазара, че цената, която SK Hynix преследва е твърде висока.

И тъй като Hynix страда от загуби на бизнес и беше отразено в предишни отчети на приходите, че ще се възстанови след няколко тримесечия, но заради тази сделка финансовият й отчет ще продължава да показва загуби може би още няколко години.