Zelman: Строителството на къщи в САЩ не успява да настигне търсенето

Айви Зелман, главен изпълнителен директор на Zelman & Associates

08:00 | 18 октомври 2020
Обновен: 09:13 | 18 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Виждаме леко понижение от нашето проучване, което публикувахме в понеделник за пазара на нови жилища. Продажбите намаляват с 12% последователно от август до септември, като в миналото са спадали със 7%. Но това беше след пет месеца на значително по-добри тенденции от сезонните и поръчките все още нарастваха с колосалните 73 % на годишна база спрямо 79% през август. Така че понижаването се случва с много бавно темпо.

В Съединените щати в момента има рекордни нива на продажба на еднофамилни жилища, а строителите не могат да строят къщи достатъчно бързо, за да отговорят  на текущото търсене на всички ценови нива, не просто на стартово ниво.

 

Освен това агресивно се купува повече земя. Строителните компании  признават, че настоящото предлагане може лесно да бъде абсорбирано по-бързо, отколкото бяха прогнозирали първоначално.

Планът им е да изкарат повече продукти на пазара чрез закупуване на повече земя. Цените на земята растат и компаниите прехвърлят разходите на потребителите.

В момента някои строители са принудени да забавят продажбите в определени местни общности,  където се строи и продажбите са доста бързи, дори и след този агресивен натиск над цената, за да покрият много по-високите и луди цени на дървения материал.

И другите разходи се увеличават. Ще бъде интересно да се види докъде може да стигне достъпността при ниски нива като тези.

Определено са в подем, но повишаването на цените е от 14 % в момента годишно за новия вътрешен пазар, според нашето проучване, което между другото обхваща около 100 строители или 15 до 20% от пазара или 6.8% само за текущия месец.

Наблюдаваме това отблизо, защото имайте предвид, че всички се фокусират върху лихвите.

За всеки 25 базисни пункта увеличение на ипотечните лихви, за купувач на начално ниво е еквивалентно на около 3% увеличение на месечната им вноска.

Така че това бързо повишаване на цената на жилищата ни връща обратно до нивата отпреди пандемията, когато лихвите бяха 4%, не под 3-те процента, които имаме в момента.