Днес в Белия дом виждаме исторически договори: Ричард Гренел

Ричард Гренел, бивш директор на разузнаването на САЩ

19:29 | 16 септември 2020
Автор: Силвия Грозева

"Американците и европейците имаха една и съща цел с Иран. Да им забранят ядрено оръжие. Имахме обаче съвсем различна тактика. Европейците искат да запазят този разводнен консенсус и статукво в отношенията с Иран. Американците, особено администрацията на Тръмп обяви, че това не работи и трябва да се пробва нещо различно.

Историческото подписване на мирните договори днес показва, че по-агресивния подход на администрацията на Тръмп работи. Иначе все още щяхме да поддържаме статуквото, създадено за външната политика, ако не беше Доналд Тръмп. Той предизвика европейците да мислят различно.

Ще отбележа още, че европейците не подкрепяха нашата стратегия в Близкия изток. 

А днес в Белия дом виждаме исторически договори, защото пренебрегнахме тези тактики в отношенията с Иран. Играхме много твърда дипломатическа игра с Иран. И вижте какво стана.

Имаме сунитски държави, арабски правителства, които се обединяват и казват – да направим нещо различно. Да подпишем историческия мирен договор.

Бих добавил, че с Косово и Сърбия проблемът е същия. Имаме подписване на икономическа нормализация. По стария начин на мислене – начинът на мислене на ООН и на Европа – трябваше да продължаваме да упражняваме политически натиск над Косово и Сърбия. А от 20г си блъскаме главата в стената.

Сега възстановиха икономически отношения и сме доста доволни."