Америка на първо място не означава само Америка: Ричард Гренел

Ричард Гренел, бивш директор на разузнаването на САЩ

19:18 | 16 септември 2020
Обновен: 19:33 | 16 септември 2020
Автор: Силвия Грозева

"Администрацията на Тръмп има съвсем различно мнение от това на Джо Байдън. Джо Байдън си мисли, че Америка ще има една позиция. Ако включим мнението на Съвета за сигурност на ООН и на европейското правителство и те смесят, това ще се превърне в най-малкия общ знаменател на политиката.

Ние не гледаме по този начин на могостранния подход. За нас той означава да се борим за американската политика, за това, което е най-добро за американската национална сигурност. И търсим партньори и регионални съюзи.

Това не означава, че трябва да отидете в Съвета за сигурност на ООН и да позволите да ви разводнят политиката. Нито да отидете в ЕС в Брюксел и да разделите политиката си на две - Америка спрямо ЕС. Така ще се окажем с някаква разводнена версия, с която никой няма да е съгласен. Това е стария начин да се търси консенсус.

Ние смятаме, че отговорността на Америка е първо към американския народ. Америка на първо място не означава само Америка. Америка на първо място означава, че поставяме на първо място безопасността и просперитета на американския народ и се опитваме да правим съюзи около тази идея. Затова ще променим регионалните съюзи.

Най-добрият пример за това е Северен поток-2. Нашата политика към Северен поток-2, която бе отхвърлена от германското правителство бе приветствана от ЕП. Така че ще работим много силно за мултилатерализма при силна американска външна политика."

Вижте продължение на разговора тук: