Deutsche Bank очаква ускоряване на Китай

Линан Лиу макростратег за региона на голям Китай, Deutsche Bank

00:57 | 5 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваме данните за производствената активност през юни да покажат продължаващо възстановяване на китайската вътрешна икономика. Високочестотните данни, като например ръста на производство на електроенергия през първата част на юни се ускори до 9,1% на годишна база.

А водещи показатели, като тези за кредитирането показват, че отпуснатите нови заеми за производствения сектор са нараснали с 10,1% на годишна база. Фискалните разходи спрямо май се увеличиха и това би трябвало да стабилизира инвестициите и потреблението.

Данните за туризма показват, че посетителите на Фестивала на драконовите лодки се достигнали 50% от миналогодишните нива. А и ръстът на световните индекси за производствена активност показва, че търсенето от чужбина се е възстановило, което подкрепя износа.

Въпреки новите заразени в Пекин смятаме, че мерките за ограничаване са относително успешни при тестване, поставяне под карантина и проследяване на контакти. Изглежда негативният ефект върху растежа е бил ограничен до региона на Пекин. Така че очакваме  цялостното възстановяване да продължи и през юни.

Ние също коригирахме прогнозите си за растеж след публикуването на макроикономическите данни за месец май. Сегашната ни прогноза за реален растеж на китайския БВП е от 1,1%. Очакваме той да се ускори до 3,3% през третото тримесечие и 4% през 4-тото тримесечие на годишна база. Но намалихме очакванията си за допълнителни стимули. Фискалният пакет на правителството вече е значителен и смятаме, че темпът на разхлабване на политиката на намалее, предвид възстановяването на икономическата активност.