Медиите в Унгария на прицел

Вероника Мунк, заместник-главен редактор на Index

01:03 | 5 август 2020
Обновен: 01:06 | 5 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Новинарският сайт Index e сред най-влиятелните независими информационни източници в Унгария. Главният редактор Саболч Дул бе уволнен на 22 юли. Отстраняването му доведе до оставките на над 80 журналисти и протести в защита свободата на словото в унгарските медии.

"Честно казано, ситуацията беше такава, че усещахме много силен външен натиск върху работата ни  и гаранциите, за които сме молели нееднократно, за компромиси от страна на управата на Index, не ни бяха дадени. Сега назря момента, в който чашата ни преля. Самият факт, че уволниха главния ни редактор, че 90 човека се обединиха в апела да го върнат на работа. А това не се случи, именно това бе финалната капка", каза Вероника Мунк.

"В последните 10 години националната медийна среда претърпя доста промени. В управлението на много медийни компании се назначиха бизнесмени, близки до правителството. Не говоря за пряка държавна собственост, а за непреки връзки чрез приятели и бизнес партньори. На пръв поглед не е от този вид цензура от типа обаждане от червения телефон какво да се публикува и какво не за правителството или опозицията. Не, те не се месят в съдържанието ни, но това не е единственият начин за нарушаване свободата на словото на една медия, да се казва направо за какво да пишеш или не. Също така е възможна намеса в редакционния състав на медията, това кои хора да влязат или не в управата. Откровено мога да заявя, че независимостта на Index като съдържание е ненакърнена. Но целостта на редакционния екип беше жестоко поразена под външно влияние, което води до не по-малко сериозни щети. Факт е, че напускаме работата си след нужното предизвестие и така ще оставим огромна празнина."