СЗО все по-убедена в преноса на Covid по въздушно-капков път

Бенедета Алегранци, специалист по заразни болести в СЗО

13:49 | 8 юли 2020
Обновен: 14:23 | 8 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Първо, бих искала да подчертая, че ние подкрепяме и насърчаваме изследванията в тази област. Вие говорите за хидроксихлорохина и изследванията проведени във връзка с лечението и ние подкрепяме изследванията в тази област. Ако си спомняте, миналата седмица проведохме международна  среща на изследователите, по време на която имаше обсъждане на превенцията и контрола и начините на предаване на вируса.

Нашата група, съвместно с експертите, които са част от нея подчертахме значимостта на изследванията в областта на различните пътища на предаване на вируса, и по-конкретно предаването чрез капки с различен размер.

Опитваме се да разберем доколко важна роля има това и да разберем каква е нужната доза от вируса при този начин на заразяване, чрез аерозол или по въздуха.

Това са области на изследвания, които се разширяват и в които се откриват нови доказателства, но те не са окончателни. Ето защо, вероятността от предаване по въздуха на обществени места и при много специфични условия като присъствие на много хора в затворено пространство с лоша вентилация, не може да бъде изключена. Но трябва да се съберат още доказателства, да се анализират и подкрепата ни е в тази посока.