Валутите в пандемията според Нелсън от Wells Fargo

Ерик Нелсън, валутен стратег в Wells Fargo

15:25 | 12 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Да поговорим къде сме днес в сравнение с преди 3 месеца.

В началото на март нямаше суапови линии, Фед тъкмо беше започнал да прилага извънредните си мерки.

Здравната ситуация беше почти еднаква във всички икономики от Г10 – тоест лоша и се влошаваше. Нямаше го и предложението за фонд за възстановяване на Меркел и компания.

Поевтиня еврото като загуби 8 цента за кратък период от време.

Връщаме се в настоящето и еврото отново е на 1.14, а въпросът е ще се върне ли до 1.06. Различното днес е, че има суап линии, има програми за извънредна ликвидност и предложение за фонд за възстановяване. 

Ситуацията с общественото здраве в Европа изглежда по-добре от тази в Съединените щати. Спадовете при еврото ще са минимални и затова  препоръчваме покупки на евро, когато това стане. Прогнозираме и продължаващо поевтиняване на долара спрямо повечето валути през следващите няколко седмици.

Едно от нещата, които препоръчах днес е да се купува евро срещу някои от тези силно волатилни валути като канадския долар, като австралийския долар, защото много от движенията при тях са обвързани с S&P500 и акциите като цяло.

Движението на графиките е почти монотонно. Сега наистина е за предпочитане да се купуват по-сигурни валути носят повече риск от движение или се движат като еврото, вместо валути с по-висок риск. Акциите изглеждат малко несигурни.