Йергин: Петролът ще се възстановява с години, част 2

Даниел Йергин, заместник-председател на IHS Markit

12:45 | 11 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Според екипа ни в Китай, търсенето на петрол в страната е на около 92% от нивата преди коронакризата. Ако гледаме горивата на бензиностанциите в САЩ, спадът беше най-голям през април и достигна 50%, сега той може би е около 30%.

Възстановяването на самолетното гориво вероятно ще бъде най-вярно. Но дали ще се върнем нива от 100 млн. барела на ден в скоро време? Не мисля, смятам, че ще отнеме 2-3 години и ще бъде обвързано с БВП и цялостната икономическа активност.

Въпреки агресивната си реторика, Китай и останалия свят, включително САЩ са много интегрирани в снабдителните вериги. Така че до голяма степен възстановяването в Китай ще зависи от останалия свят. Виждали сме го и преди, когато цените са ниски, китайците купуват повече от обичайното и трупат резерви. С увеличаването на цените, обемите ще намалеят.

Има 2 фактора, които подкрепят пазарите, освен значителните понижения в добива. Единият са ограниченията в САЩ, а другият – обемите, които Китай купува. Наричам ги сиви кардинали на пазара.

Тяхното влияние ще намалее с възстановяването на цените. До скоро анализаторите щяха да нарекат тези цени ниски, а сега те са огромно облекчение.