Кое е различно в последната сделка на ОПЕК

Стивън Стапчински, Bloomberg

12:27 | 8 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Първото проучване за добивите на ОПЕК показва, че Ангола, Иран, Казахстан и Нигерия не са ограничили производството си с толкова,  с колкото се бяха ангажирали. Това е проблем за организацията от десетилетия. Но сега той привлече вниманието на всички, защото Русия и Саудитска Арабия настояват всички членки да намалят производството си, за да възстановят баланса на пазарите.

И при по-строгия контрол на пазарите, очакванията са, че действително ще има ограничения, които ще възстановят баланса на пазарите по-бързо.

Саудитска Арабия не само че въведе едни от най-агресивните ограничения в добива си, но и сега представи системата си на ценообразуване през юли. Властите я публикуват всеки месец и там цените са или по-ниски или по-високи от пазарните.

Сега виждаме, че петролът изнасян през юли отчита най-голямото поскъпване от 20 години. Това потвърждава тяхната стратегия за подкрепа на петролния пазар. Това рязко поскъпване ще се отрази на петрола изнасян основно за Азия.

През март износът на саудитците рязко поевтиня, за да завземат пазарен дял от Русия.

Този ход показва, че Саудитска Арабия не е в лоши отношения с Русия и че се опитва да подкрепят цените, за да ги последват и физическите пазари. Това е и причината да очакваме възстановяване в бъдеще.