Ще остане ли Париж финансов хъб след изборите

Александър Раджбандари от Bloomberg, Париж

13:00 | 24 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какво означават за финансовите пазари изборите във Франция? Крайната десница и крайната левица се опитват да вземат властта в страната, но бяха враждебно приети от предприемачите, след като представиха противоречащи си визии как смятат да оправят публичните финанси. Партиите, които водят в сондажите преди извънредните парламентарни избори участваха в среща, организирана от бизнес лобито, Medef. Каролин Конан разговаря с тях по време на събитието.

"Решихме да разширим мнозинството си, защото мисля, че днес има реална опасност ако Жан Люк Меланшон и крайната левица дойдат на власт. Така Франция ще заприлича на Венецуела без петрола", казва Жордан Бардела, президент на Националния сбор.

"Първата паника на финансовите пазари бе свързана с извънредните избори. Питайте господин Макрон защо реши да тревожи пазарите. Не вярвам, че нашата политика ги тревожи, защото няма да фалира страната. Франция ще остане най-безопасна за инвестиции", казва Ерик Кокрел, бивш депутат на Непокорна Франция.

Жордан Бардела, президент на Националния сбор и Ерик Кокрел, бивш депутат на Непокорна Франция говориха за Каролин Конан от Bloomberg по време на срещата на Medef. Израстването на Париж като финансов хъб може би се изправя пред риск след като президентът Макрон насрочи избори. С подробности за евентуалните последици за финансовия сектор включваме Алекс Раджбандари от Bloomberg в Париж. Френската столица се възползва най-много от Brexit. Усещаме го тук в Лондон. Свидетели сме на събитията в Париж, когато банките от Уолстрийт набираха екипите си. Това решение на Макрон поставя ли риск за всичко това?

Банките от Уолстрийт наляха много пари и активи, за да преместят трейдъри в Париж. Само преди месец Morgan Stanley бе домакин на събитие с премиера Атал, на което обяви разрастване на служителите в Париж в следващите години.

Всичко това няма скоро да спре. Нито една от банките не е казала, нито дала знак, че смята да го направи. Когато говорите с хора, запознати с плановете им, те казват, че всички инвестиции са направени с дългосрочен хоризонт. Нищо няма да се промени в сегашната несигурност. Засега.

Но когато говорите с лобисти в други страни, например от Италия или Германия, дори от Обединеното кралство, ще чуете, че се надяват техните собствени пазари да станат по-конкурентни за банките, които търсят къде да се преместят в Европа.